Kuruluş yılı 1989 olan Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı’nın bugünkü haline gelmesi için ilk adım 1972 yılında Prof. Dr. Hıfzı Özcan’ın öncülüğünde, Kadıköy’de mütevazi bir binada Türk Spastik Çocuklar Derneği’nin kurulmasıyla atılır. Bu tarihe kadar ülkemizde genellikle dağınık şekilde ele alınan ve bilimsel çalışmaların uzağında kalan Cerebral Palsy (CP), Derneğin kurulması ile birlikte dikkat çekici hale gelir. Önce, o günlerde hastanelerin çocuk nörolojisi bölümlerinde sayıları bir hayli artmış Cerebral Palsy’li (CP) çocukların aileleri bir araya getirilir. İlk kez “Spastik kime denir?” başlıklı bir broşür yayınlanarak Cerebral Palsy (CP) hakkında aileler bilgilendirilmeye çalışılır.
Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı 1989 yılında kurulmuş olup, 2011 yılına kadar mevcut eğitim sitemi dâhilinde Cerebral Pasy’ li çocuklara ve onların ailelerine yönelik Vakıf bünyesinde içinde özel eğitim ve rehabilitasyon hizmeti vermiştir. Bu özel eğitim ve rehabilitasyon hizmeti devam ederken alandaki elde edilen deneyimsel tecrübeler ile özel gereksinimli çocukların özel eğitim okulu hizmeti ile daha fazla hayata katılımını artırmak ve bağımsızlaştırmak hedefi ile 2011 yılında ilk olarak okul öncesi öğrencilerinde dahil olduğu Özel Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı Metin Sabancı Özel Eğitim Okulu adı altında açılarak yola çıkmıştır. Devamında Milli Eğitim Bakanlığı’nın aldığı 12 yılık zorunlu eğitime geçiş kararı ve özel eğitim okul programları değişikliği ile Hafif Düzey Zihinsel Engelliler İlkokulu ve Orta ve ağır düzey iki farklı okul olarak 2013 yılında eğitimsel hayatına devam etmiştir.
Mevcut Okullarımızdan mezun olan ve olacak öğrencilerimizin yaşlarının büyümesi ve eğitimlerine Metin Sabancı Okullarında devamına yönelik yoğun Veli taleplerini değerlendirilen Vakfımızın aldığı karar doğrultusunda, 2015 yılında Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı Metin Sabancı Özel Eğitim Uygulama Merkezi ( okulu) 2. Kademe açılmıştır.
Kurulduğu günden bu yana bilimsel temellere dayalı planlı ve programlı şekilde büyüyen okullarımız kurumsallaşma ve özel eğitim alanında örnek çalışmalar yapmaya devam etmektedir. Bu yapılan çalışmalar ile Türkiye’nin en iyi özel eğitim okulu olma yolunda önemli bir yol kat etmiştir. Okullarımızda Mili Eğitim Bakanlığınca özel gereksinimli öğrencileri için uygulanan eğitim programının yanı sıra, beden eğitimi, müzik, resim, teknoloji destekli eğitim, mutfak atölyesi eğitimi, güncel yaşam becerileri içeren uygulama eğitimi, duyu etkinliği, fizyoterapi destekli eğitimler verilerek uluslararası standartlar yakalanmaya çalışılmaktadır.
Sürekli kendini yenileyen bir eğitim kurumu niteliğine sahip olan Metin Sabancı Okulları’ nın yönetimsel İlkelerini saptamak, eğitimsel gelişimin sağlıklı ve sürekli olabilmesi için bu çalışmanın tüm paydaşlar ile paylaşarak benimsenmesini sağlamaktır. Mevcut hali ile yetinmeyen, daha iyi nasıl olur, daha iyi nasıl yapabiliriz sorularını kendine soran kurumlar sürekli değişen şartlara ve gelişmelere karşı daha başarılı şekilde uyum sağlayabilir ve gelişebilir. Unutulmaması gereken sağlıklı organizasyonlar, açık ve anlaşılır yönetimsel ilklerinin doğrultusunda gelişen ve öğrenen yapılardır.
Konunun önemine inanan bir grup değerli destekçi ve ailenin işbirliği ile çalışmalarını yoğunlaştıran dernek, 1976 yılında Sabancı Ailesi’nden yardım isteme kararını alır. Kadıköy Acıbadem semtinde yer alan bir villa, Akbank T.A.Ş. tarafından satın alınarak, Hacı Ömer Sabancı Vakfı tarafından derneğe tahsis edilir. Artık kurumsallaşma süreci başlamıştır. Erol Sabancı Merkezi adı verilen binaya yerleşildikten sonra, Sağlık Bakanlığı Sosyal Hizmetler Genel Müdürlüğü ile bir protokol imzalanır ve devletten ilk kez kadro desteği alınır.
Bu çekirdek ve öncü adımlar Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı’nın özünü oluşturur. Gelişmelerin hep içinde olan, vakıf yönetimini her zaman cesaret ve ileri görüşlülüğü ile destekleyen büyüğümüz Sayın Sakıp Sabancı, vakfımızın bugünlere ulaşmasında rol oynayan en önemli isimlerdendir. Öyle ki Cerebral Palsy’li (CP) bireylere her yönüyle hizmet edecek örnek bir tesisin kurulması amacıyla çıktığımız yolda, Kadıköy Belediyesi’nin değerli katkılarıyla Küçükbakkalköy ’de Vakfımıza tahsis edilen 35 dönümlük arazi üzerinde hizmet verdiğimiz binamızın temelleri, 1993 yılında Kadıköy Belediyesi’nin, Sakıp Sabancı ve Ailesi’nin destekleri ile atılır.
Bugün hepimizin gurur duyduğu ve batıdaki örnekleri ile yarışan tesisimiz, 1996 yılında hizmete açılmıştır. Metin Sabancı Merkezi olarak anılan binamız, 17 bin metrekare kapalı alana sahiptir. Kampüsümüzde; 2 adet Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi, Özel Metin Sabancı Özel Eğitim Okulları, Aile Danışma Merkezi, Yatılı Bakım Merkezi, Spor Salonu, Bilgi Merkezi ile kongre ve toplantıların gerçekleştiği konferans ve seminer salonları yer almaktadır.
CP’li çocuk ve gençlere uzattığımız elin altında, sürekliliği olan bilimsel çabalar yatar. Vakfımızda verdiğimiz hizmetlerin daima akademik yönden desteklenmesi ve yönetilmesi kaçınılmaz bir olgudur. Bu nedenle bilgi, beceri ve deneyimleriyle konularında öne çıkmış değerli bilim insanları ve öğretim üyeleri Akademik Kurulumuzda gönüllü olarak görev almaktadır. Onların Vakfımıza verdikleri gönüllü destek, hizmet kalitemizdeki gelişmenin özünü oluşturur. Ulusal ve uluslararası düzeyde bilimsel çalışmaların yapılması, sonuçların paylaşılması, bilimsel toplantıların düzenlenmesi, üniversiteler ile iş birliklerinin oluşturulması ve çalışan uzmanlarımızın bilgi düzeylerinin geliştirilmesi, Akademik Kurulumuzun önemli destekleriyle gerçekleşmektedir.